NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Wszystko o współpracującymi z telefonami modułami GPS

[NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez marcin_g » 26 lipca 2009, o 18:40

Witam,

jakis rok temu kupilem LD-4W do swojej E51, wgralem Garmin i bylem zadowolony. Modul elegancko po wlaczeniu wyszukiwal satelite i zapalala sie biala dioda ku uciesze moich oczu. Ale juz tak sie nie dzieje, GPS wprawdzie uzywam sporadycznie, ale jak siegam pamiecia to ostani raz efektywnie korzystalem z niego na jesieniu ubieglego roku. Teraz gdy wlaczam modul oraz Garmin, caly czas wyswietla sie "Wyszukiwanie satelitow", na module miga zielona i niebieska LED i tyle, nic wiecej sie nie dzieje. Nie wiem co moze byc przyczyna, probowalem ponownie parowac urzadzenie, ale to chyba nie to skoro nie moze znalezc satelity. Na forum przeczytalem http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?f=73&t=13065&start=60#p446974, ze ktos mial podobny problem.
marcin_g
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lipca 2009, o 18:24
Mod.tel.: e51
    WindowsXPFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez nemo333 » 26 lipca 2009, o 21:18

Długo czekałeś z włączonym modułem? Bo po tak dlugim czasie jak byl wylaczony to moze dosc dlugo lapac satelity.
Avatar użytkownika
nemo333
60%
60%
 
Posty: 577
Dołączył(a): 15 listopada 2008, o 13:31
Lokalizacja: Sosnowiec, Śląskie
    WindowsXPFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez marcin_g » 26 lipca 2009, o 22:07

Troche czekalem, kikladziesiat minut (<1h). Nie wiem czy to moze miec zwiazek z Garmin zainstalowanym w telefonie? Nie jest do konca legalny. Sprobuje zostawic telefon i GPS na noc, moze sie cos urodzi przez ten czas. A dlaczego uwazasz ze to moze miec zwiazek z tym ze modul byl dlugo nieuzywany ?
marcin_g
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lipca 2009, o 18:24
Mod.tel.: e51
    WindowsXPFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez nemo333 » 27 lipca 2009, o 01:23

Nie ma związku że program jest legalny czy nie. A ty go włączasz w domu :?: Bo nie wiem czy złapie w domu satelity.
Avatar użytkownika
nemo333
60%
60%
 
Posty: 577
Dołączył(a): 15 listopada 2008, o 13:31
Lokalizacja: Sosnowiec, Śląskie
    WindowsXPFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez marcin_g » 27 lipca 2009, o 08:52

Tak, wlaczalem go zarowno w domu jak i na zewnatrz, efekt byl tak sam. Teraz GPS lezy na oknie i probuje sie polaczyc z nim z drugiego telefonu, bezskutecznie jak narazie. Polaczylem sie za to z innym modulem GPS, LD-3W, pokazywal pozycje poprawnie. Dodam jeszcze, ze przez cala noc modul LD-4W rowniez nie mogl znalezc satelity.
marcin_g
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lipca 2009, o 18:24
Mod.tel.: e51
    WindowsVistaFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez djtonka » 27 lipca 2009, o 11:43

marcin_g napisał(a):Tak, wlaczalem go zarowno w domu jak i na zewnatrz, efekt byl tak sam. Teraz GPS lezy na oknie i probuje sie polaczyc z nim z drugiego telefonu, bezskutecznie jak narazie. Polaczylem sie za to z innym modulem GPS, LD-3W, pokazywal pozycje poprawnie. Dodam jeszcze, ze przez cala noc modul LD-4W rowniez nie mogl znalezc satelity.

Usun wszysukie sparowane urzadzenia i utworz polaczenie od nowa z odbiornikiem i napisz czy pomoglo
Avatar użytkownika
djtonka
Support
Support
 
Posty: 2948
Dołączył(a): 24 listopada 2008, o 21:30
Mod.tel.: no_name
FW: fresz
    unknownOpera

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez marcin_g » 28 lipca 2009, o 07:14

Usunąłem, sparowałem ponownie a efekt dalej taki sam. Natomiast gdy kolega polaczyl sie z modulem ze swojego telefonu, za pomoca aplikacji TomTom, wyswietlila sie informacja, ze GPS znalazl tylko 2 satelity - z tego co wiem to powinien przynajmniej miec 3. Wiec moze modul nie jest uszkodzony. Sprobuje zainstalowac TomTom'a i zobaczyc co sie stanie.
marcin_g
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lipca 2009, o 18:24
Mod.tel.: e51
    WindowsVistaFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez omerx » 28 lipca 2009, o 09:17

Nie ma związku że program jest legalny czy nie

Jak to nie ?
Przecież, żle odblokowany Garmin sprawia, że aplikacja nie widzi modułu GPS (wbudowanego, jak i zewnetrznego).

Nie mowie, ze akurat w tym przypadku ma źle odblokowanego garmina, tylko chodzi mi ogolnie do tego stwierdzenia, ze nie ma związku czy program jest legalny czy nie.

marcin_g, Sciągnij i zainstaluj sobie Nokia Sport Tracker. Zobacz czy w tej aplikacji jest łapany sygnał GPS.
Oczywiscie najlepiej sygnał łapać pod golym niebem.
Jezeli inne aplikacje łączą się z satelitą a Garmin nie, to najlepiej przeinstalowac garmina i jeszcz eraz odpowiednio odblokować.
SEX jest jak NOKIA - connecting people ;)
Avatar użytkownika
omerx
90%
90%
 
Posty: 1795
Dołączył(a): 5 stycznia 2008, o 16:59
Lokalizacja: Leszno
Mod.tel.: N95-8GB
FW: v35.0.001
    WindowsVistaFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez jacek1950 » 28 lipca 2009, o 10:10

Sprawdź stan naładowania baterii i jej pojemność w nadajniku,po długiej przerwie w użytkowaniu mogła paść.
Avatar użytkownika
jacek1950
20%
20%
 
Posty: 92
Dołączył(a): 18 października 2006, o 13:44
Lokalizacja: Łódź
Mod.tel.: C7-00 + 16GB SanDisk
FW: Belle
    WindowsXPFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez marcin_g » 28 lipca 2009, o 10:36

@jacek1950: to moze byc dobry trop, Garmin w lewym gornym rogu wyswietla stan baterii modulu GPS, u mnie niestety jest 0 kresek. Co jesli bateria padla ? Gwarancja juz jest historia ...
@ormex: w telefonie mam jeszcze pozycje "Dane GPS", ktora wyswietlala brak satelitow. Powoli zaczynam sie sklaniac ku temu co pisal jacek1950
marcin_g
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 26 lipca 2009, o 18:24
Mod.tel.: e51
    WindowsVistaFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez omerx » 28 lipca 2009, o 10:40

marcin_g, jacek1950, dał Ci bardzo dobrą wskazówkę. Obowiązkowo sprawdź baterię w module GPS.
Wątpie żeby bateria calkiem padła, tak żeby juz w ogóle nie działała. Po prostu nie była przez długi czas ladowana więc się rozladowała.
SEX jest jak NOKIA - connecting people ;)
Avatar użytkownika
omerx
90%
90%
 
Posty: 1795
Dołączył(a): 5 stycznia 2008, o 16:59
Lokalizacja: Leszno
Mod.tel.: N95-8GB
FW: v35.0.001
    WindowsVistaFirefox

Re: [NOKIA LD-4W] Moduł przestał dzialać

Postprzez daws » 4 sierpnia 2009, o 08:50

Miałem podobny problem a raczej mam. Po wielu próbach i testach skłaniam sie ku temu, że ten moduł słabo wyszukuje satelity. W domu nie ma szans żeby złapał sygnał. Wybrałem się na wycieczkę rowerową i dopiero wtedy działał.Okresowo jednak zdarza mu się w czasie wycieczki ot tak zgubić sygnał.Trzeba chwilke poczekać.Może to taka przypadłość tych modeli a może wszystkich.Nie wiem. To mój pierwszy gps.Podsumowując, moduł działa, ale spełniony musi być warunek - czyste niebo nad głową. I zauważyłem, że bateria nie może być na wyczerpaniu.
daws
1%
1%
 
Posty: 2
Dołączył(a): 21 lipca 2009, o 21:49
    WindowsXPFirefox


Powrót do Moduły GPS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron