NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Wszystko o współpracującymi z telefonami modułami GPS

NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez xarrdo » 22 grudnia 2008, o 22:07

Witam
Zakupiłem w niedawnym czasie telefon nokia e65 wraz z dołączonym modułem NAVIBE GB337 i nawigacja garmin.
Przyznam sie ze nigdy jeszcze z tej oto nawigacji nie korzystałem i może z tego powodu wynika ten problem. Otóż chcac połączyć moduł z telefonem (nawigacja garmin) robie to tak jak w moim wcześniejszym telefonie (n73 + dl-3w + tomtom) włączam odbiornik i następnie nawigacje (nawigacja znajduje odbiornik, wyznaczam trase. itp.) Ale w tym wypadku tak nie idzie gdyz garmin nie znajduje mi mojego odbiornika NAVIBE GB337. Moze mi ktos pomoc bo nie wiem w czym jest problem :/ czy z uszkodzonym nadajniku czy w mojej niewiedzy. (nie posiadam instrukcji obsługo a w necie nie udało mi się nic znaleźć)

Wielkie dzięki
xarrdo
1%
1%
 
Posty: 3
Dołączył(a): 22 grudnia 2008, o 21:57
Mod.tel.: ALL
    WindowsXPFirefox

Re: NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez noel20 » 23 grudnia 2008, o 00:25

witam, nawigacja wybiera modól gps z dostępnych na liście a modułó tam nie masz. czyli: włącz Bluetooth, wejdz w menu--->łącza--->bluetooth. przejdź do prawej zakładki "urządzenia powiązane" kliknij opcje i wybierz nowe urządzenie powiązane. pojawi cie sie lista, a na sanej górze "wiecej urządzeń" kliknij to:) w tym czasie powinien być włączony navibe. jak skończy wyszukiwać będzie na liście :bt gps v30. zatwiedz, a tel poprosi cie o kod otwarcia. wpisz "0000" (cztery zera) i będzie OK. zapyta cie jeszcze czy "uwierzytelnić by automatycznie....itd" kliknij TAK. teraz już odpalasz garmina i program automatycznie znajduje urządzenie. pozdraiwiam:)
noel20
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 11 stycznia 2008, o 22:09
    WindowsXPOpera

Re: NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez xarrdo » 23 grudnia 2008, o 09:58

I widzisz tu tez jest problem, bo gdy robię tak jak radzisz jest ten sam problem (nieznaleziona urządzenia GPS), nawet wchodzę w ustawienia garmin i tam jest takie cos jak (połączenia dozwolenie tylko z urządzeniami gps garmin), klikam paruj nowe urządzenie i tez nic... W czym może tkwić problem?
xarrdo
1%
1%
 
Posty: 3
Dołączył(a): 22 grudnia 2008, o 21:57
Mod.tel.: ALL
    WindowsXPFirefox

Re: NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez noel20 » 23 grudnia 2008, o 21:47

ale telefon w menedźeże połączeń wykrywa gps? bo jak nie to dla pewności sprawdź gps-a na innym telefonie, żeby sie dowiedzieć, co jest walnięte: tel czy gps.
noel20
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 11 stycznia 2008, o 22:09
    WindowsXPOpera

Re: NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez xarrdo » 24 grudnia 2008, o 16:36

W menadżerze BT znajduje go i łączy się z nim. Ale gdy przychodzi do połączenia się garmina z nim już nic...
Nie wiem, może trzeba coś dłużej przycisnąć bądź nacisnąć 2 guziki (podobnie jak gdy łączy się słuchawkę bt z telefonem)
xarrdo
1%
1%
 
Posty: 3
Dołączył(a): 22 grudnia 2008, o 21:57
Mod.tel.: ALL
    WindowsXPFirefox

Re: NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez magic1001 » 7 stycznia 2009, o 21:14

Garmin właśnie chyba wymaga modułu gps od garmina..
magic1001
20%
20%
 
Posty: 59
Dołączył(a): 25 kwietnia 2007, o 10:20
    WindowsXPMaxthon

Re: NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez OSAD » 8 stycznia 2009, o 09:39

magic1001 napisał(a):Garmin właśnie chyba wymaga modułu gps od garmina..


Nieprawda, garmin bez problemów łączy się z innymi modułami gps.

nokia e65 wraz z dołączonym modułem NAVIBE GB337 i nawigacja garmin.


Testowałem taki sam zestaw u kolegi i wszystko działało jak powinno.

Nokia E6
Samsung Galaxy S III



''Doświadczenie to suma błędów, które popełniliśmy''
Avatar użytkownika
OSAD
60%
60%
 
Posty: 701
Dołączył(a): 18 października 2007, o 20:56
Lokalizacja: SLU
Mod.tel.: Nokia E6
FW: dobre
    WindowsXPOpera

Re: NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez noel20 » 10 stycznia 2009, o 00:37

no u mnie gamin ww moduł i e51. Wszystko chula jak należy, nie mam pojęcia o co chodzi i dlaczego nie widzi u ciebie program czujnika gps. :zdziwko: może spróbuj przeinstalować tego garmina, albo jaką inną wersję zobacz.... pozdrawiam i powodzenia
noel20
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 11 stycznia 2008, o 22:09
    WindowsXPOpera

Re: NAVIBE GB337 - jak polaczyc z telefonem

Postprzez donball » 10 stycznia 2009, o 10:56

Instrukcja instalacji:
1. Przejdź do folderu z instalką (GarminMobileXTforSymbianS603rdEdition_42020).

2. Podłącz telefon w trybie "Transfer Danych" lub podłącz sam czytnik z kartą do kompa.

3. Uruchom ściągnięty program instalacyjny i zainstaluj program na karcie pamięci ( lub wybierz opcję "Wypakuj tutaj" a następnie zainstaluj na karcie za pomocą "Setup.exe" ).

4. Odłącz telefon lub czytnik z kartą od komputera i przejdź do katalogu "Garmin / Apps / Symbian / Res" a następnie uruchom "GarminMobileXT.sis".

5. Uruchom program. Kiedy zapyta czy włączyć bluetooth wybierz "NIE".

6. Wejdź w "Ustawienia", potem w "Informacje" i spisz "Identyfikator karty" (CARD ID). Zamknij program w telefonie.

7. Przejdź teraz do katalogu z keygenem (niebieska ikona z programikiem "garmin keygen") i uruchom go.

8. W pierwszym polu wpisz swój CARD ID i kliknij na "Generate". Wygenerowany klucz wklej do notatnika i zapisz jako plik o nazwie "SW.UNL" (bardzo ważne żeby plik miał rozszerzenie .UNL a nie .TXT).

9. Drugie pole pozostaw puste (jest to pole do kodu odblokowującego mapy ale te które Ci dałem są już odblokowane -wystarczy je wkleić).

10. Utworzony plik "SW.UNL" skopiuj na kartę pamięci do folderu "Garmin".

11. Uruchom program w telefonie, gdy zapyta czy włączyć bluetooth naciśnij "NIE". Wejdź w "Ustawienia", potem "System", dalej "Zewnętrzny GPS" i wybierz opcję "Użyj Bluetooth GPS". Następnie "Włącz" i "Gotowe". Powinien pojawić się "ID urządzenia", "Wspomaganie GPS" i poziom sygnału (te zielone kreseczki).

12. Kiedy program już działa możesz skopiować do katalogu "Garmin" pliki z folderów GPMapa 2008.3, GPMapa Topo 2008 (tylko GMAPSUPP.IMG oraz gmapsup2.img).

13. Aby działąły komunikaty głosowe w języku polskim wklei do katalogu "Garmin" cały folder "Voice".



Jeśli wszystko zrobiłeś dobrze to na tym etapie powinno już działać :)

pozdrawiam
donball
1%
1%
 
Posty: 6
Dołączył(a): 5 stycznia 2009, o 19:22
Mod.tel.: e51
    WindowsXPMSIE


Powrót do Moduły GPS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron