NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Wszystko o współpracującymi z telefonami modułami GPS

[N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez olczass » 22 lutego 2008, o 16:54

Czy ktoś może mi pomóc jak ustawić telefon tak aby korzystał z AGPSu. W ustawieniach pozycjonowania mam zaznaczone wspomaganie GPS mimo to telefon nie łączy sie z netem. Czytałem że należy ustawić stronę z którą ma się łączyć telefon ale u mnie nie ma takiej opcji, jest tylko: wyłącz, pomoc, wyjdź. Wersja softu to 11.0.026.

[ Komentarz dodany przez: nismo: 2008-02-22, 15:57 ]
Twój temat znajdował się w niewłaściwym dziale!
Następnym razem zostanie przeniesiony do kosza.
Prosimy o więcej uwagi.
Ostatnio edytowano 22 lutego 2008, o 16:57 przez olczass, łącznie edytowano 1 raz
olczass
10%
10%
 
Posty: 29
Dołączył(a): 27 grudnia 2007, o 16:19
    WindowsXPFirefox

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez nismo » 22 lutego 2008, o 17:00

olczass, wejdź kolejno do: menu / narzędzia / ustawienia / ogólne / pozycjonowanie i w metodach pozycjonowania zaznacz wspomaganie GPS, zintegrowany GPS i bazująca na sieci. Z kolei w serwerze pozycjonowania wpisz adres: supl.nokia.com
Pozdrawiam,
nismo
Avatar użytkownika
nismo
Moderator
Moderator
 
Posty: 9681
Dołączył(a): 3 lipca 2006, o 10:52
Lokalizacja: Śląsk
Mod.tel.: E7-00
FW: 111030609
    WindowsXPMSIE7

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez olczass » 22 lutego 2008, o 17:12

Dzięki za pomoc :padam: . I sorry za zły dział
olczass
10%
10%
 
Posty: 29
Dołączył(a): 27 grudnia 2007, o 16:19
    WindowsXPFirefox

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez Caporeira » 3 marca 2008, o 21:57

nie będę zakładał nowego tematu ale nigdzie nie mogę znaleźć co oznacza to AGPS ?
Caporeira
1%
1%
 
Posty: 21
Dołączył(a): 18 czerwca 2007, o 09:58
    WindowsXPFirefox

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez azazel85 » 4 marca 2008, o 01:11

Jest to wspomaganie GPS. Telefon łączy się z internetem i pobiera dane o satelitach (aktualne położenie). Znając ich aktualne położenie znacznie szybciej jest wstanie złapać sygnał.
Avatar użytkownika
azazel85
50%
50%
 
Posty: 413
Dołączył(a): 21 sierpnia 2007, o 10:14
    WindowsXPFirefox

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez Bo$s » 4 marca 2008, o 09:51

Caporeira, wystarczy wejść do funkcji Szukaj i wpisać AGPS...
http://forum.symbianos.pl/viewtopic.php?t=8220
Avatar użytkownika
Bo$s
Moderator
Moderator
 
Posty: 7904
Dołączył(a): 23 grudnia 2005, o 11:02
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Mod.tel.: Samsung Galaxy S III
    WindowsXPFirefox

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez nismo » 4 marca 2008, o 10:01

Caporeira, warto też czasami skorzystać z informacji znalezionych w internecie np z Wikipedii - AGPS.
Pozdrawiam,
nismo
Avatar użytkownika
nismo
Moderator
Moderator
 
Posty: 9681
Dołączył(a): 3 lipca 2006, o 10:52
Lokalizacja: Śląsk
Mod.tel.: E7-00
FW: 111030609
    WindowsXPMSIE7

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez cougar87 » 18 czerwca 2008, o 23:12

Spotkal sie ktos z tym, ze po wlaczeniu A-GPSu, w narzedzia -> ustawienia -> ogolne -> pozycjonowanie -> serwer pozycjonowania -> punkt dostepu - wybraniu punktu dostepu, nie mozna ustawic z powrotem na "brak". Za pierwszym razem w tym miejscu byly 4 opcje: BRAK, Internet, MMS, WAP. Po wybraniu jednego z nich, zniknela opcja BRAK. Po usunieciu wszystkich punktow dostepowych, wyswietla sie tam komunikat, ze trzeba utworzyc punkt dostepu, lecz po utworzeniu ich samoczynnie wskakuje tam ostatnio wybrany (czyli nie mozna ustawic opcji BRAK, bo jej nie ma). :kwasny: Nadmienie, iz soft v 20.

Jakies sugestie? (oprocz tworzenia pustego punktu dostepowego i formatowania) :suchy:

EDIT: dla potomnych: tworzymy jakis punkt dostepu (np. kopie istniejacego), wybieramy go w serwerze pozycjonowania, nastepnie w polaczeniach usuwamy i po klopocie. "BRAK" pojawi sie ponownie :)
cougar87
20%
20%
 
Posty: 55
Dołączył(a): 4 maja 2008, o 00:04
Lokalizacja: Elblag
Mod.tel.: N8 Blue
FW: 025.007
    WindowsXPMSIE7

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez jackk7 » 26 lipca 2009, o 08:55

cougar87 napisał(a):...nie mozna ustawic z powrotem na "brak". .......
EDIT: dla potomnych: tworzymy jakis punkt dostepu (np. kopie istniejacego), wybieramy go w serwerze pozycjonowania, nastepnie w polaczeniach usuwamy i po klopocie. "BRAK" pojawi sie ponownie :)[/size]

no i przydało się
dzięki
jackk7
1%
1%
 
Posty: 2
Dołączył(a): 26 lipca 2009, o 08:51
Mod.tel.: E51
    WindowsXPOpera

Re: [N95 8GB] Jak włączyć AGPS?

Postprzez szerszen240v » 26 lipca 2009, o 10:13

jackk7, po co odkopujesz wątek z przed roku? Zamykam.
Zapraszam na mojego Chomika :)
szerszen240v
Moderator
Moderator
 
Posty: 3085
Dołączył(a): 17 lutego 2008, o 15:20
Mod.tel.: 3G 16GB E61
    unknownOpera


Powrót do Moduły GPS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość