NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Wszystko o współpracującymi z telefonami modułami GPS

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 11 lutego 2008, o 19:28

nismo napisał(a):W N95 z funkcją APGS fix zostaje złapany o wiele szybciej.


I tu bym sie klucil... moze niektorym ale nie wszystkim... z tego co wiem asusy sa pod wzgledem technicznym podobne do urzadzen mio. I tam wiekszych problemow nie ma z fixami. Chociaz... jakby nie bylo N95 tez niezle lapie tylko tak troche dziwinie wyglada idac sobie srodkiem miasta odwracac telefon dolem do gory... nie mogli dac modulu gdzies na gorze?
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nckPOL » 18 lutego 2008, o 18:24

sorki za odświezanie nie żyjacego tematu ale nie chcę zakładac nowego

mam taki problem: telefon niemal wcale nie łapie sygnału... nie ważne gdzie i jak i czym poprostu nie chce sie połaczyć z satelitą poprzedni właściciel zarzeka sie ze korzystał na codzien z tego gps'u a mi odkad go przsłał nie chce poprawnie działąć! a dokladniej to czasem widzi sporo satelit (korzystam głównie z garmin) ale z zadna nie chce sie połączyć (zawsze zero kresek zasiegu) czasem złapie tylko na kilka sekund jedną kreskę i tyle ;/ codziennie chodzę z nim i stoje po kilkanaście minut na dworze i nic czy ktoś moze mi powiedziec czego jeszcze mam spróbować?? soft mam najnowszy a tel to n95-1 z vodafone !
nckPOL
10%
10%
 
Posty: 25
Dołączył(a): 3 lutego 2008, o 19:18
    WindowsXPAvantBrowser

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 18 lutego 2008, o 19:38

A probowales z owracaniem o 180 stopni?

W sensie portem ladowarki na czyste niebo?

Mi tak najpredzej cos lapie... a to ze nie widzi wcale paskow (sa satelity ale nie paski) to bynajmniej dziwne... moze lepiej zglosic sie na diagnostyke do serwisu?
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nckPOL » 18 lutego 2008, o 23:43

tak próbowałem z odwracaniem... próbowałem z różnymi programami i nadal nic.... właśnie zastanawiające jest to ze widzi te satelity czasem jedną załapie na chwile (w garminie pojawia sie jeden czerowny pasek) ale połączyc z satelitą mi sie nie udało... ba on musi w jakiś sposób działać bowiem z czasem mogę obserwować jak w garminie te satelity zmianiają pozycje pojawiają sie i znikają....
nckPOL
10%
10%
 
Posty: 25
Dołączył(a): 3 lutego 2008, o 19:18
    WindowsXPAvantBrowser

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 19 lutego 2008, o 00:25

A sprobuj tak:

Idz w Narzedzia=>Lacza=>Dane GPS Wejdz w obojetnie ktora pozycje i z menu opcje wyciagnij dane satelity. Wyjdz przed dom albo stan przy oknie. Rozsun slider (ten od strony klawiszy numerycznych. Chwyc telefon tak jak jest w instrukcji, a najlepiej skieruj telefon dolem w stronie nieba. Nie kieruj ciagle w jedna strone tylko krec w prawo i w lewo potem gora dol... jakbys chcial zlapac sygnal telewizyjny. Ja tak robilem i w koncu zlapal jakos tam... jak sie pojawiaja juz jakies paski to jest pol biedy... za jakis czas powinien zlapac fixa. Przynajmniej u mnie tak bylo... Teraz juz nie mam takich problemow ale zauwazylem ze ze zlozonym sliderem nie ma szans zlapac sygnalu. Jezeli to nie pomoze po kilku minutach takiego wymachiwania to cos jest chyba nie tak z modulem.
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nckPOL » 19 lutego 2008, o 09:53

w takim razie musi być cos z modułem bo robię tak już od czwartku :/ codziennie wychodzę z nim na dwór i jak ten dureń chodze i wymachuje telefonem ;P z danymi gps też próbowałem, pojawiają sie tam puste kwadraciki (4 albo 5) pierwsze z tych które wykrywa garmin i jak garmin złapie na chwilkę jeden pasek to w tych danych z jednego kwadratu robi sie pusty czarny prostokąt ale za chcwilę znika i znów to samo :/ czyli poprzedni własciciel mnie ściemnia ze korzystał na codzien z tego gps bo raczej tak to nigdzie nie zajechał.....
Ostatnio edytowano 19 lutego 2008, o 09:55 przez nckPOL, łącznie edytowano 1 raz
nckPOL
10%
10%
 
Posty: 25
Dołączył(a): 3 lutego 2008, o 19:18
    WindowsXPAvantBrowser

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez koart » 19 lutego 2008, o 09:54

misiek88 napisał(a):Chwyc telefon tak jak jest w instrukcji, a najlepiej skieruj telefon dolem w stronie nieba. Nie kieruj ciagle w jedna strone tylko krec w prawo i w lewo potem gora dol... jakbys chcial zlapac sygnal telewizyjny. Ja tak robilem i w koncu zlapal jakos tam... jak sie pojawiaja juz jakies paski to jest pol biedy... za jakis czas powinien zlapac fixa.


szczerze jak przeczytalem ten opis to juz wole swoj zewnetrzny GPS na bluetooth, ktory mi lapie sygnal bez wyjmowania z kieszeni :rotfl:
koart
40%
40%
 
Posty: 224
Dołączył(a): 8 stycznia 2006, o 13:57
Lokalizacja: Lublin
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 19 lutego 2008, o 10:09

nckPOL napisał(a):z danymi gps też próbowałem, pojawiają sie tam puste kwadraciki (4 albo 5)


eeee to calkiem zmienia obraz rzeczy ^^

Czyli odbiornik masz napewno dobry. Jak sie pojawiaja 4 prostokaty to juz jest dobrze... powiedz jaka dlugosc maja? Siegaja moze prawie do krawedzi ekranu czy mniej czy jak.


koart napisał(a):szczerze jak przeczytalem ten opis to juz wole swoj zewnetrzny GPS na bluetooth,


to normalne ze zewnetrzny bluetooth lapie lepiej gps'a niz ten wbudowany w nokie. Napewno nie lapie tak jak np mio czy telefony asusa. Jedno co moge powiedziec to to, ze jak juz raz sie zlapie calego fixa, to potem juz jakos sie go latwiej lapie... Ja jak mam 4-5 kresek to wystaczy ze poczekam max 2-3 minuty i mam fixa.

Ostatnio mialem telefon w plaszczu polozony na tylnej kanapie w samochodzie i jechalem do poznania. Po tym gdy spojrzalem na telefon... idealnie trasa byla sledzona przez sports trackera.

I teraz w sobote... jechalem pociagiem fixa zlapalem po okolo 2 minutach moze mniej. Wcale nie wymachujac rekami tylko trzymajac normalnie telefon. Wsiadlem do pociagu... wlaczylem muzyke i sports trackera i sobie jade. A pociag jak to pociag grube blachy i na sygnal GPS to calkiem klaps xD. Sledzil mi trase przez 13 km po czym telefon sie zawiesil xD (uroki symbiana... od sx'a przez 3660 6630 6680 az po N95 xD)

Swoja droga glupio ze odbiornik nie zostal zamontowany na gorze telefonu... wtedy dzialalby bardziej jak antena GSM a dawac antene na dole gdzie wiekszosc rzeczy bez wiekszego problem zakrywa telefon to juz calkiem pogrom.
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nckPOL » 19 lutego 2008, o 20:54

misiek88 napisał(a):Siegaja moze prawie do krawedzi ekranu czy mniej czy jak.




niestety nie siegają:/ są tylko kwadraciki czyli tak jakby pierwszy stopień! tylko czasem uda sie złapać na kilka chwil którąś z satelit i wtedy pasek sia na chwilę wydłuża ale nie zapełnia (w tym samym momencie garmin pokazuje jeden czerwony pasek zasięgu)

czyli wychodzi na to ze moje podejrzenia co do tego ze moduł działa ale jest za słaby jak na mój region są uzasadnione :p poprzednio koleś użytkował go na południu a tam wyzje wiec chyba miał prawo szybciej (lub wogóle) łapać fix'a !

jeszzce jedno przywróciłem ustawienia fabryczne ale to niczego nie zmieniło, formatowałem też kartę i instalowałem programy na nowo też nic, pozostał mi jedynie format fona myślicie ze warto sie w to babrać czy juz niczego to nie zmieni??


jeśli jeszcze nie dokłądnie zobrazowałem mój przypadek to moge później podesłać screeny z tego co mi sie pojawia ! :p
nckPOL
10%
10%
 
Posty: 25
Dołączył(a): 3 lutego 2008, o 19:18
    WindowsXPAvantBrowser

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 19 lutego 2008, o 21:06

a aGPS? masz te wszystkie wspomagania wlaczone?

No... i gdzie ty jestes ze cie satelity nie widza? (teoretycznie dla kazdego miejsca na swiecie ilosc satelit powinna wachac sie w zaleznosci od pory od 8 do 12 ^^)
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nckPOL » 19 lutego 2008, o 21:32

tak mam włączone!! jestem w Olsztynie w dodatku mieszkam na osiedlu stojacym ponad miastem!! a-gps też mam włączony!
nckPOL
10%
10%
 
Posty: 25
Dołączył(a): 3 lutego 2008, o 19:18
    WindowsXPAvantBrowser

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 19 lutego 2008, o 21:57

Hmmm... wiec cos jest nie tak chbya jednak z tym odbiornikem. Nie powinno byc az takiej roznicy pomiedzy max 5stopniami dlugosci czy tez szerokosci geograficznej (u mnie w rejonach poznania jak juz powiedzialem lapie bez wiekszych trudnosci). Chociaz pierwszy raz byl ciezki. Najlepiej sie przejsc chyba do serwisu... Niech wymienia ^^
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nckPOL » 19 lutego 2008, o 23:49

z serwisem mogę mieć problem bo pomimo tego ze mam gwarancje to okazuje sie ze chyba nie jest ona ważna bo nie jest wogóle wypełniona ... nie ma naklejki itp.. czyli bez tego raczej nie przyjmajeśli sie nie myle ??
nckPOL
10%
10%
 
Posty: 25
Dołączył(a): 3 lutego 2008, o 19:18
    WindowsXPAvantBrowser

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nismo » 19 lutego 2008, o 23:51

nckPOL napisał(a):z serwisem mogę mieć problem bo pomimo tego ze mam gwarancje to okazuje sie ze chyba nie jest ona ważna bo nie jest wogóle wypełniona ... nie ma naklejki itp.. czyli bez tego raczej nie przyjmajeśli sie nie myle ??
Przeczytaj artykuł dotyczący gwarancji na naszym portalu.
Pozdrawiam,
nismo
Avatar użytkownika
nismo
Moderator
Moderator
 
Posty: 9681
Dołączył(a): 3 lipca 2006, o 10:52
Lokalizacja: Śląsk
Mod.tel.: E7-00
FW: 111030609
    WindowsXPMSIE

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 20 lutego 2008, o 01:11

Tam to jest pokrecone z tymi gwarancjami ^^

Ja jak dzwonilem do serwisu to mi powiedzieli ze musze miec dowod zakupu albo ksero tego dowodu zakupu wraz z numerem imei (karte gwarancyjna mam tez niewypisana)
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Moduły GPS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron