NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Wszystko o współpracującymi z telefonami modułami GPS

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez maku325i » 15 grudnia 2007, o 00:28

donkamyk napisał(a):pierwsze zasadnicze pytanie czy zdejmowales z telefonu blokade simlock jesli tak to to jest wlasnie to w moim przypadku tak bylo nie profesionalne usuniecie loca uwala antene gps sprawdzone


a dalo sie to jakos naprawic w Twoim przypadku???

nie jestem pierwszym wlascicielem n95,byla kupiona w angielskim orange,wiec pewnie simlock byl sciagany :(

dzis wyczerpalem cala bateria na probie zlapania sygnalu GPS,dalej nic,pokazuje info jak na focie z pierwszej strony :(
maku325i
1%
1%
 
Posty: 9
Dołączył(a): 12 grudnia 2007, o 16:10
Mod.tel.: n97
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez edirect » 16 grudnia 2007, o 00:29

to nie jest prawda ze simlock uszkodzi gps! wiekszość telefonów z Angli niema simlocka od nowosci, ja kupiłem zalakowany w kartoniku z O2 i bez simlocka, też miałem taki problem, za skarby nie mogłem złapać nawet śladu sygnału gps! ale poczytałem troche po forum i znalazłem co było!!! :zdziwko:

[ Dodano: 2007-12-15, 23:32 ]
przywróć ustawienia fabryczne i zadziała... sprobuj :hyhy: jak poszukasz jeszcze po forum to znajdziesz więcej ;)
Avatar użytkownika
edirect
1%
1%
 
Posty: 17
Dołączył(a): 11 października 2007, o 10:29
Lokalizacja: Lubuski
    WindowsXPMSIE

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez smyk » 16 grudnia 2007, o 01:07

edirect napisał(a):wiekszość telefonów z Angli niema simlocka od nowosci
wszystkie telefony kupowane w O2 nie mają simlocka. I nie tylko w Anglii, ale też w Niemczech, stąd myślę, że i w całej Europie :) natomiast u innych operatorów nie jest to regułą. Więc mógł być simlock i mógł być źle usunięty (jeśli to w ogóle możliwe).

Chociaż troche dziwne by to było, bo wydaje mi się, że jakby ten odbiornik był uszkodzony, to by podawało informację "dane satelity niedostępne" tak jak ma to miejsce, gdy telefon nie odbiera żadnego sygnału.
smyk
10%
10%
 
Posty: 49
Dołączył(a): 2 listopada 2006, o 19:55
Lokalizacja: Lower Silesia
    WindowsVistaOpera

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez maku325i » 16 grudnia 2007, o 14:04

dzis jest bezchmurny dzien,dzien kolejnej walki o sygnal :D i powiem ze jest coraz lepiej,te kwadraciki z pierwszej foty,zaczely sie dzis wydluzac,z tego co wiem jak juz sie "wypelnia"na czarno to satelita jest "zlapany"
maku325i
1%
1%
 
Posty: 9
Dołączył(a): 12 grudnia 2007, o 16:10
Mod.tel.: n97
    WindowsXPMSIE

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez arekel » 18 grudnia 2007, o 08:33

A ja mam pytanko;) w jaki sposób włączyć ten agps?
arekel
20%
20%
 
Posty: 54
Dołączył(a): 15 sierpnia 2007, o 12:19
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nismo » 18 grudnia 2007, o 09:35

arekel napisał(a):A ja mam pytanko;) w jaki sposób włączyć ten agps?
Domyślnie jest włączony w opcjach telefonu. Jednak dla pewności wejdź do: menu / narzędzia / ustawienia / ogólne / pozycjonowanie / metody pozycjonowania / powinieneś mieć zaznaczone 3 opcje - wspomaganie GPS, zintegrowany GPS, bazująca na sieci
Pozdrawiam,
nismo
Avatar użytkownika
nismo
Moderator
Moderator
 
Posty: 9681
Dołączył(a): 3 lipca 2006, o 10:52
Lokalizacja: Śląsk
Mod.tel.: E7-00
FW: 111030609
    WindowsXPMSIE7

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 10 lutego 2008, o 04:41

Sorry ze tak odswiezam dosc stary temat, ale jakbym zalozyl nowy to zaraz ktos by sie przyczepil ze nie szukam na forum ^^

Otoz moj problem wyglada calkiem podobnie do opisanego tu. Telefon kupiony z komisu kilka dni temu, a niecale 2 tygodnie temu kupiony orginalnie w salonie orange w poznaniu. Wszystko fajnie (soft chyba byl wgrany nowy bo nie ma tego nieslawnego orangowego menu) simlock nadal jest na orange (po co zdejmowac jak sam uzywam orange). Co do ustawien Agps jest. W statusie satelity jest roznie... w domu albo nie widzi albo widzi ze 1-2 satelity paski sa do polowy... czasami jeden idzie do konca ale nie zaczernia sie... czasami zdarza sie wiecej paskow, ale zeby juz zlapal fixa to sie chyba by jakis cud zdarzyc musial. Zlapalem fixa raz... w tym tygodniu po ja wiem moze 5 minutach jak zaczelem sie bawic. Sports Tracker dosc dobrze zaznaczyl trase. (sprawdzalem na google maps jak to tam wyglada). Ale to byl jeden jedyny raz co zlapal fixa.

Zastanawia mnie tylko ten serwer... ktos tam mowil ze ma byc jakis serwer jakby nokii wpisany, u mnie tam bylo (zaznaczam ze ja nic nie zmienialem):
Punkt dostepu: Musi byc okreslony (jak wejde to jest brak)
Adres serwera: h-slp.mnc003.mcc260.pub.3gppnetwork.org

I to mnie dziwi... mozliwe jest to ze ten serwer nie jest taki jak to tu na forum mowia ze maja? No i jakim cudem znalazl sie tam inny niz standardowy adres? Czyzby pierwszy wlasciciel sie musial bawic w ustawieniach?

Narazie nie zmieniam tego adresu bo jeszcze cos spieprze bardziej niz jest i bedzie calkiem zonk ^^...

Ma ktos jakies pomysly?

No i FW 20.0.015 z listopada 2007.

No i taki maly update ^^

Dzisiaj stanelem sobie przy oknie (skierowane na poludnie), no i zaczelem wymachiwac rozsunietym telefonem po okolicy w poszukiwaniu stalelit... Byly praktycznie 4-5 paskow non stop z czego 3 byly prawie full prawie, bo dochodzily do miejsca gdzie mialy dochodzic, ale nie robily sie czarne... po jakichs 2 minutach zlapal 2 a chwile pozniej 3 paski ale skakaly 2 pierwsze byly czarne a 3 i 4 zmienialy sie co kilka sekund. No to zaczelem kombinowac dalej mowie jak na wschodzie zlapalo fixa to trzeba sie tam pobawic, no to zaraz go w obroty gora dol zeby zmieniac katy itp (jak kalibracja satelity xD). No i w koncu zlapalem polaczenie gps. Przelaczam na zakladke pozycja gps (status satelit obserwuje z 'Dane GPS'). Nie zdarzylem nawet obrocic telefonu do normalnej pozycji a tymbardziej nie odczytalem mojej pozycji, a pokazalo sie 'Czekam na GPS'. To sie wnerwilem i tyle sie gps'em pobawilem xD
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez Sebiki » 11 lutego 2008, o 01:36

Adres: supl.nokia.com i nikt się nie bawił to są standardowe ustawienia
Avatar użytkownika
Sebiki
40%
40%
 
Posty: 213
Dołączył(a): 18 grudnia 2007, o 00:53
Lokalizacja: Gdańsk
Mod.tel.: E72
FW: 031.023
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez misiek88 » 11 lutego 2008, o 10:18

Ale u mnie sie ktos musial bawic bo adres byl inny... tzn jest inny.

Dzisiaj zlapalem podczas jazdy samochodem fixa jakies 5km za miastem, ale jak juz zlapal to czy telefon byl w kieszzeni czy gdzie to trase sledzil bezblednie ;]
misiek88
10%
10%
 
Posty: 37
Dołączył(a): 10 grudnia 2005, o 18:57
Lokalizacja: zza rogu
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez BLUEMAN » 11 lutego 2008, o 12:27

używałem N95 prawie 8 miesięcy i powiem jedno (choć pewnie niektórzy mnie tu zjedzą żywcem): Moduł GPS wbudowany w N95 do niczego sie nie nadaje i jest to po prostu szmelc. Nokia wymyśliła jakieś dziwne swoje autorskie rozwiązanie, które po prostu jest nie dopracowane, lub źle skonstruowane. Niektórzy użytkownicy tego forum z uporem maniaka wmawiają wszystkim że Nokia zdecydowała sie na takie rozwiązanie gdyż modułu GPS Sirf Star III nie dało by sie zmieścić w tak małym urządzeniu, lecz to tez jest bzdura. Kilka dni temu nabyłem Asusa P750 i tam takowy układ jest zainstalowany, aparat zaś nie wiele różni sie wymiarami. teraz dopiero zobaczyłem jak powinno wyglądać modułu GPS w telefonie. Fix łapie w 30 sekund a i mapy chodzą lepiej i są dokładniejsze (automapa 4.1.2 ). Powiem więcej urządzenie to, pomimo iż posiada procesor 520Hz, dotykowy ekran chodzi dużo stabilniej od N95. Do tego dłużej wytrzymuje na baterii. Nokia N95 miała jedynie lepszy aparat fotograficzny (moim zdaniem najlepszy jaki włożono do telefonu, do tej pory). Jednakże biorąc pod uwagę iż N95 nabyłem w czerwcu za 2599 zeta, a teraz na skutek wprowadzenia N95 8GB jest warta góra 1300 (taka polityka dziwna Nokii), tak mnie Nokia wk.... zer na 90% to był mój ostatni ich telefon. tym bardziej że np. wspomniany Asus P750 w zasadzie w dniu premiery kupiłem za 1999 zeta, a dodatkowe wyposażenie ma dużo bogatsze (ładowarka samochodowa, uchwyt samochodowy). O jakości działania GPS-u nie ma wogóle co rozmawiać.
BLUEMAN
1%
1%
 
Posty: 8
Dołączył(a): 5 lipca 2007, o 14:47
Lokalizacja: Koenigshutte
    WindowsVistaFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nismo » 11 lutego 2008, o 12:36

BLUEMAN napisał(a):Moduł GPS wbudowany w N95 do niczego sie nie nadaje i jest to po prostu szmelc
Nokia korzysta z konstrukcji Texas Instruments i wcale nie uważam, że to szmelc. Więcej o modułach zamontowanych w telefonach Nokii przeczytasz tutaj.

BLUEMAN napisał(a):Fix łapie w 30 sekund
W N95 z funkcją APGS fix zostaje złapany o wiele szybciej.
Pozdrawiam,
nismo
Avatar użytkownika
nismo
Moderator
Moderator
 
Posty: 9681
Dołączył(a): 3 lipca 2006, o 10:52
Lokalizacja: Śląsk
Mod.tel.: E7-00
FW: 111030609
    WindowsXPMSIE7

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez Dziadek » 11 lutego 2008, o 13:39

BLUEMAN napisał(a):jest to po prostu szmelc.


A może powinieneś używać Nokii 1600? Żadnych problemów,gwarantuję.
Nie życzę Ci źle ale jeszcze odpłaczesz tego winshita - wierz mi...
www.ap21.pl
Avatar użytkownika
Dziadek
70%
70%
 
Posty: 767
Dołączył(a): 27 listopada 2006, o 20:11
Lokalizacja: Reymonta 22
Mod.tel.: BlackBerry Bold 9700
FW: 5.0.0.593
    WindowsXPFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez BLUEMAN » 11 lutego 2008, o 15:31

W N95 z funkcją APGS fix zostaje złapany o wiele szybciej.


mi tam krócej niż z 10 minut nigdy nie łapało, a straty sygnału w czasie jazdy były tak czeste że używanie takiej nawigacji traciło sens.


...odpłaczesz tego winshita - wierz mi...


No nie wydaje mi się narazie. Co mam odpłakiwać ?
- To że telefon odpalał 15 minut, lub wcale nie odpalał gdy miał włożona kartę z ok 200 aplikacjami ? Fakt faktem jak tych aplikacji było 10 to działał bez zarzutu.
- Może to że telefon lubił sie nawet nieużywany zawiesić (z włożona kartą i 200 aplikacjami)?
- To że łapał fixa 10 minut a potem często go gubił?
- Tandetne wykonanie slidera ?
- Nagrzewanie sie telefonu ?
- To że telefon jak wytrzymał bez ładowania 2,5 dnia to był cud ?
- A może cyrki z podpisywaniem aplikacji ?


Ale niech pomyślę, sa faktycznie rzeczy których trochę mi zal:
- aparat, bo był świetny
- układ menu i prostota aplikacji i konfiguracji

Powiem szczerze, miałem kiedyś kilka nokii (5100, 3310, 6510). Później wraz z ciągle pogarszającą sie jakością wykonania miałem SE (t310, t610, k750), które miały o wiele lepsza jakość i w mojej ocenie były bardzo wygodne w użytkowaniu. No, ale poleciałem na slogany o N95. tyle ze ten telefon to zwykły szmelc pod względem wykonania i zastosowanych rozwiązań GPS. I ten właśnie fakt ma odzwierciedlenie na rynku w postaci spadku cen tego badziewia.

"winshit" - nie żebym był jakimś niesamowitym zwolennikiem Windowsa, lecz jeżeli spojrzeć na jego stabilność to w porównaniu z symbianem to jest to system doskonały, a podane przez ciebie określenie świadczy bądź o niewiedzy, bądź też o braku obiektywizmu połączonym z chęcią pokazania jaki to jesteś modny i świetny.

Przyznaję że obsługa i konfiguracja niektórych funkcji w Widows Mobile 6 jest dyskusyjna, ale stabilnosć którejw symbianie brakowało mi to rekompensuje.
BLUEMAN
1%
1%
 
Posty: 8
Dołączył(a): 5 lipca 2007, o 14:47
Lokalizacja: Koenigshutte
    WindowsVistaFirefox

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez nismo » 11 lutego 2008, o 15:39

BLUEMAN napisał(a):mi tam krócej niż z 10 minut nigdy nie łapało, a straty sygnału w czasie jazdy były tak czeste że używanie takiej nawigacji traciło sens
To już wiem czemu narzekasz na moduł w N95. Jakby u mnie tyle łapało też bym pewnie zniechęcił się do tego modelu. Być może wgranie nowszego oprogramowania rozwiązałoby problem.
Pozdrawiam,
nismo
Avatar użytkownika
nismo
Moderator
Moderator
 
Posty: 9681
Dołączył(a): 3 lipca 2006, o 10:52
Lokalizacja: Śląsk
Mod.tel.: E7-00
FW: 111030609
    WindowsXPMSIE7

Re: [N95] GPS-widzi satelity,ale moze sie z nimi polaczyc

Postprzez Dziadek » 11 lutego 2008, o 16:13

BLUEMAN napisał(a):"winshit" - nie żebym był jakimś niesamowitym zwolennikiem Windowsa, lecz jeżeli spojrzeć na jego stabilność to w porównaniu z symbianem to jest to system doskonały, a podane przez ciebie określenie świadczy bądź o niewiedzy, bądź też o braku obiektywizmu połączonym z chęcią pokazania jaki to jesteś modny i świetny.


Miałem 3 urządzenia z WM. Pozwól,że jednak zachowam swoje zdanie. A sądząc po Twoich problemach z N95 to chyba trafiłeś na jakiś lichy egzemplarz. U mnie naprawdę żadna z rzeczy o których pisałeś nigdy nie miała miejsca. A co do Automapy to nie jest to jednak mistrzostwo świata i nie jest to argument (przynajmniej dla mnie) do posiadania telefonu z WM.
www.ap21.pl
Avatar użytkownika
Dziadek
70%
70%
 
Posty: 767
Dołączył(a): 27 listopada 2006, o 20:11
Lokalizacja: Reymonta 22
Mod.tel.: BlackBerry Bold 9700
FW: 5.0.0.593
    WindowsXPFirefox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Moduły GPS

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość