NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Wszystko o aplikacjach i grach dostępnych dla telefonów S60v3. W tym dziale rozmawiamy również o programach na PC wspomagających zarządzanie telefonem etc.

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez omerx » 27 lipca 2009, o 22:51

Concorde napisał(a):To już kompletnie nic nie rozumiem, to co zrobić by internet był za free?

Pójść do McDonalda i skorzystac z darmowego hotspot'a.

JoikuSpot nie jest programem, do darmowego neta.
SEX jest jak NOKIA - connecting people ;)
Avatar użytkownika
omerx
90%
90%
 
Posty: 1795
Dołączył(a): 5 stycznia 2008, o 16:59
Lokalizacja: Leszno
Mod.tel.: N95-8GB
FW: v35.0.001
    WindowsVistaFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez Crick » 27 lipca 2009, o 23:02

Działanie JoikuSpot polega na tym, że jedna osoba udostępnia swoje połączenie z internetem innym (via WiFi)
Tylko osoba udostępniają sieć płaci za internet. (Ta, na której telefonie włącza się Joiku.)
Osoba podłączająca się do tej sieci nie płaci wtedy ze swego rachunku ;)

A jeśli chodzi Ci o 'darmowy' internet via WiFi w domu to rozwiązaniem może być właśnie router, np. jeśli masz Neostradę to kupujesz router wifi z wbudowanym modemem ADSL, konfigurujesz (to jest proste ;) ) i włączasz sieć, podłączasz urządzenia i surfujesz.
Tylko że wtedy pojęcie 'darmowy' ogranicza się do tego, że nie pobiera Ci kasy z rachunku koma a internet jest w ramach Neostrady.

Mam nadzieje że w miarę jasno to napisałem ;)
Crick
70%
70%
 
Posty: 802
Dołączył(a): 26 sierpnia 2006, o 21:31
    WindowsVistaFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez erotek » 28 lipca 2009, o 14:06

Concorde napisał(a):To już kompletnie nic nie rozumiem, to co zrobić by internet był za free?


Myślałem że już prościej się nie da, tłumacząc wszystko w poprzednim wątku, ale widzę że można być jednak odpornym na wiedzę ;)
Może prościej będzie jak nam napiszesz czy Ty w ogóle masz w domu jakiś internet ? Czy po porostu blisko Ciebie jest jakiś darmowy hot spot i chcesz się do niego podłączyć.
A swoją drogą jest to temat o JoikuSpot, a robisz z tematu OT jak w kąciku porad "dla" ;)
Avatar użytkownika
erotek
40%
40%
 
Posty: 278
Dołączył(a): 11 stycznia 2007, o 15:32
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Mod.tel.: Nokia N82
FW: 35.0.002
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez borek210485 » 26 sierpnia 2009, o 19:52

Mam pytanie czy aby na pewno archiwum z wersja premium jest dobre?A jezeli nie to moze ktos podac link do strony z jakas inna wersja.Z gory dziekuje
borek210485
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 27 maja 2009, o 18:16
Mod.tel.: nokia n 96
    WindowsVistaFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez wojtekawm » 18 października 2009, o 21:50

JoikuSpot - nie dziala :(
Tzn dziala ale nie jako AP (punkt dostepowy) tylko jako AD-HOC a moj ASUS widzi to jako siec.
I nie potrafie sie podpiac do internetu za pomoca JoikuSpot na n958GB
Moze ktos zna zagadnienie?
wojtekawm
1%
1%
 
Posty: 7
Dołączył(a): 11 czerwca 2007, o 21:50
Lokalizacja: Warszawa
Mod.tel.: N95 8GB
FW: v30.0.018
    MacOSXSafari

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez erotek » 21 października 2009, o 15:04

Jako że dalej są problemy z ustawieniami, zrobiłem krótki przewodnik po ustawieniach. Może teraz będzie łatwiej :)

Obrazek

1. Nazwa sieci - wpisujemy dowolną nazwę
2. Punkt dostępu - wybieramy punkt dostępu naszego operatora ( w moim przypadku Era Internet ), choć mam ustawione na - Zawsze pytaj, bo korzystam z kilku kart.
3. Kanał 802.11 - możemy zostawić Automatycznie albo ręcznie ustawić kanał na 1 lub 6 lub 11
4. Szyfrowanie - Jeżeli chcemy zabezpieczyć naszą sieć, wybieramy sposób szyfrowania lub wybieramy brak

Jeżeli nie chcemy zabezpieczać naszej sieci, ten fragment można sobie odpuścić.

Obrazek

5. Typ klucza szyfrowania - Wybieramy ASCII lub szesnastkowy, w zależności od tego jak nam wygodniej przypisać klucz.
6. Długość klucza szyfrowania - Wybieramy 64-bitowy lub 128-bitowy w zależności od siły szyfrowania ;)
7. Klucz szyfrowania - Wpisujemy klucz który trzeba będzie podać jak ktoś by chciał się podłączyć.
8. Próg baterii - Ustawiamy przy jakim poziomie rozładowania baterii ma się automatycznie rozłączyć nasz Punkt Dostępu.

Obrazek

9. Strona docelowa - Najlepiej wybrać - NIE
10. Pozycjonowanie GPS - Najlepiej wybrać - NIE ( krótszy czas gotowości )
11. Gateway IP - Ustawiamy IP naszej bramy, żeby inne komputery mogły zidentyfikować naszą sieć
12. Ustawienia fabryczne - Gdyby się coś "pomieszało" i chcemy wrócić do ustawień fabrycznych ;)

Jeżeli będzie ustawiony punkt dostępu w/g wyżej opisanej przykładowej konfiguracji, to nie ma takiej opcji żeby nie działało.
Możliwe przyczyny braku połączenia:
1. Sprawdzić WiFi w komputerze czy we właściwościach karty, w Protokole TCP/IP nie są przypisane jakieś inne adresy, najlepiej ustawić - Uzyskaj Adres IP Automatycznie
2. Sprawdzić czy jest prawidłowo skonfigurowany Punkt dostępu naszego operatora, (najczęściej uzyskuje się przez odebranie smsów konfiguracyjnych otrzymywanych z biura obsługi, często też zaraz po włożeniu karty, telefon sam odczytuje punkty dostępu) czyli sprawdzamy po prostu czy nasz telefon łączy się z internetem i są poprawnie wyświetlany strony.
3. Bardzo rzadko, ale zdarzyć się może że w pobliżu pracuje jakiś router i akurat ma wybrany ten sam kanał i jego silniejszy sygnał zakłóca nasz punkt dostępu.
4. Ten program służy TYLKO do udostępniania internetu innym, przez nasz telefon. Nie połączymy się tym programem z innymi Hot Spotami, nie uzyskamy w ten sposób darmowego internetu i nie podłączymy się do innego routera. Udostępniamy swoje połączenie internetowe HSUPA, HSDPA,3G, EDGE, GPRS, innym i tylko do tego jest ten program ;)
Więcej pomysłów nie mam, z innymi przypadkami się nie spotkałem ;) Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
erotek
40%
40%
 
Posty: 278
Dołączył(a): 11 stycznia 2007, o 15:32
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Mod.tel.: Nokia N82
FW: 35.0.002
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez aston » 25 czerwca 2010, o 14:10

Ja mam taki problem, że konfiguruje wszystko, albo zostawiam jak było, sprawdzam na premium lub light i ciągle mam tak:
1. komputer, czy inny telefon widzi sieć
2. łączy się z siecią bez problemu
3. niestety internet nie działa (w menadżerze połączenia, mimo zainicjowania go, nie przechodzą żadne dane)

Miał ktoś coś takiego ? (telefon Nokia N95, sieć Orange)
aston
60%
60%
 
Posty: 594
Dołączył(a): 7 sierpnia 2009, o 23:49
Mod.tel.: n95
FW: 31.0.017
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez SaarSatariel » 25 czerwca 2010, o 15:12

Tak:) Odpal na telefonie podczas aktywnego Joiku przeglądarkę i otwórz na niej obojętnie jaką stronę. Powinna wyskoczyć strona Joiku. W tym momencie tak jakby telefon został przepchany. I joiku powinien działać prawidłowo oraz na kompie też powinien się pojawić internet.
SaarSatariel
10%
10%
 
Posty: 29
Dołączył(a): 28 stycznia 2007, o 09:16
Mod.tel.: N96+E51+N73
    WindowsFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez aston » 25 czerwca 2010, o 18:03

Spróbowałem raz jeszcze i nie zadziałało, na razie nie mam czasu, ale spróbuje jeszcze innego dnia. tak czy inaczej dzięki za radę posiedzę nad tym w końcu będzie musiało się udać :)
aston
60%
60%
 
Posty: 594
Dołączył(a): 7 sierpnia 2009, o 23:49
Mod.tel.: n95
FW: 31.0.017
    WindowsXPFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez Emilczyk88 » 7 sierpnia 2010, o 21:40

Działa fajnie... Ale fajnie tez pożera baterie... :kwasny:
Avatar użytkownika
Emilczyk88
10%
10%
 
Posty: 42
Dołączył(a): 11 marca 2010, o 16:16
Mod.tel.: n95-1
FW: v 35.0.002
    WindowsXPOpera

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez Kaprys » 8 sierpnia 2010, o 23:34

Najlepsza aplikacja jaką znam, do rozładowania baterii ;]
Kaprys
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 26 maja 2010, o 12:18
Mod.tel.: n82
FW: 35....
    WindowsOpera

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez sebool12 » 9 sierpnia 2010, o 01:02

A czy jest taka aplikacja dzięki której na fonie połączę się z wifi i udostępnię przez kabel komputerowi to wifi ? Bo padła mi karta wifi w kompie i szukam jakiegoś chwilowego rozwiązania
Avatar użytkownika
sebool12
40%
40%
 
Posty: 220
Dołączył(a): 6 listopada 2007, o 17:52
Mod.tel.: Motorola Defy
FW: 2.3.7/WIUI
    WindowsFirefox

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez szerszen240v » 9 sierpnia 2010, o 09:26

sebool12, ten temat przeznaczony jest tylko dla wybranej aplikacji czyli JoikuSpot. Najlepiej zamieść oddzielny temat
Zapraszam na mojego Chomika :)
szerszen240v
Moderator
Moderator
 
Posty: 3085
Dołączył(a): 17 lutego 2008, o 15:20
Mod.tel.: 3G 16GB E61
    WindowsXPOpera

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez Cairo » 11 października 2011, o 20:52

Mam ten sam problem, Joiku tworzy sieć, komputer ją widzi, łączy się z telefonem, internet nawet działa bo pingi da się wysyłać, ale strony nie ładują się. Nie jest to raczej wina DNSów bo pingi wysłane na http://www.interia.pl przechodzą tylko z czasami w oklicach 100ms.

Telefon w sieci play, internet w telefonie śmiga super.
Cairo
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 11 października 2011, o 20:34
Mod.tel.: E6-00
    WindowsVistaOpera

Re: [S60v3] JoikuSpot - telefon jako HotSpot Wi-Fi

Postprzez pawcio203 » 1 grudnia 2013, o 15:29

zainstalowałem walkinghotspot na e66, ale za cholerę nie mogę skonfigurować poprawnie. Ciągle mam błąd #2. Chcę 3g udostępnić. Za pomoc dzięki. :(
pawcio203
1%
1%
 
Posty: 2
Dołączył(a): 10 marca 2009, o 16:15
Mod.tel.: n70
FW: nie wiem
    WindowsFirefox

Poprzednia strona

Powrót do Software S60v3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron