NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

Błąd w CodeWarrior przy linkowaniu.

Błąd w CodeWarrior przy linkowaniu.

Postprzez destruction » 30 września 2006, o 21:08

Używam CodeWarrior, napisałem sobie prosty program, jak kompiluje go jako WINSCW UDEB to wszystko jest wpożądku i wogule ładnie działa w emulatorze. Ale gdy chce go skompilować jako ARMI to podczas linkowania wyżuca mi błąd :

Link Error : Dll 'HALO[0D70003A].APP' has initialised data.
Link Error : Link failed

Podobnie jest z przykładami, kompiluja sie bez problemu, ale gdy cos do nich dopisze to już niechcą sie linkować. Czy ktoś wie co jest nie tak?? i jak zapobiec temu błędu??
destruction
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 24 września 2006, o 11:06
    WindowsXPFirefox

Re: Błąd w CodeWarrior przy linkowaniu.

Postprzez Pinio » 30 września 2006, o 23:03

pytanie: a czy podczas kompilacji masz wlaczony emulator?
Emulator podczas uruchomiania czesc zasobow sobie pobiera i uniemozliwia dostep do niego, przez co czasami kompilacja jest niemozliwa. Najczesciej blad linkowania wystepuje podczas modyfikacji plikow zasobow (resources - .rss)
EDIT: znaczy sie te problemy wystepuja podczas proby kompilacji przy wlaczonym emulatorze
Pinio
30%
30%
 
Posty: 111
Dołączył(a): 21 grudnia 2005, o 02:21
    WindowsXPFirefox

Re: Błąd w CodeWarrior przy linkowaniu.

Postprzez destruction » 1 października 2006, o 09:41

nie, emulator jest wyłączony.
destruction
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 24 września 2006, o 11:06
    WindowsXPMSIE

Re: Błąd w CodeWarrior przy linkowaniu.

Postprzez Pinio » 1 października 2006, o 20:58

hmm... a masz moze jakies zmienne globalne lub statyczne? znaczy czy takie wlasnie dopisales? z tego co gdzies-tam doczytalem, to podczas kompilowania programu na armi nie mozna takowych zmiennych uzywac. jest to blad nokii, z ktorym najwyrazniej nie chca lub nie moga sobie poradzic.

jezeli masz zmienne globalne lub statyczne to sprobuj zamienic je na lokalne i wtedy sprawdz.
Daj znac bo to dziwny blad i sam jestem ciekawy czy to to ;)
Pinio
30%
30%
 
Posty: 111
Dołączył(a): 21 grudnia 2005, o 02:21
    WindowsXPFirefox

Re: Błąd w CodeWarrior przy linkowaniu.

Postprzez destruction » 2 października 2006, o 21:19

yyyyyyy.......?? :| hahaha lol
To była wina tego. Aaa... zrypali to...

Wielkie dzięki!!!! Moze wkońcu zaczne pisacpod symbiana :)

Wskaźników globalnych teżnie chciało robić...
Więc dałemje do klasy ChaloAppView i ładnie działa. Czy twoim zdaniem to jest dobre miejsce na robienie wskaźników?? Czy są jeszcze inne miejsca "dobre"??
destruction
1%
1%
 
Posty: 5
Dołączył(a): 24 września 2006, o 11:06
    WindowsXPMSIE

Re: Błąd w CodeWarrior przy linkowaniu.

Postprzez Pinio » 2 października 2006, o 22:23

hmmm... nie ma reguly chyba jesli chodzi o to gdzie wskazniki trzymac. Najlepiej tam, gdzie sa potrzebne :)

zacznij zacznij pisac pod symbiana, to spore wyzwanie, ale jak juz cos wyjdzie to i satysfakcja ogromna (szczegolnie jak juz cos uruchomisz na telefonie :D )
Pinio
30%
30%
 
Posty: 111
Dołączył(a): 21 grudnia 2005, o 02:21
    WindowsXPFirefox

Re: Błąd w CodeWarrior przy linkowaniu.

Postprzez macabre13 » 6 października 2006, o 08:28

Witam :)
Jezeli chodzi o globalne i statyczne to OOP stara sie tego unikac uzywajac klas. Symbian jest platforma/jezykiem bardzo obiektowa, moze dlatego nie pozwala na globalne i statyczne zmienne.
Avatar użytkownika
macabre13
1%
1%
 
Posty: 18
Dołączył(a): 6 października 2006, o 08:16
    WindowsXPFirefox


Powrót do Narzędzia i SDK

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron