NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

Dyskusja na temat internetu via BT

Wszystko co nie kwalifikuje się do powyższych działów w tej kategorii.

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez Bandzioch » 14 września 2008, o 09:50

Siema , mam wielki porblem o tuz , mam polaczone 2 PC , i na tym 2 chce udostepnic internet przez BT , gdzy robie wszystko zgodnie z opisami dochodze do jednego punktu ( moje polaczenie , zaawansowane ,zezwalaj innym uzytkownikom sieci na laczenie sie poprzez polaczenie internetowe tego komputera ) i gdy to zaznacze to pojawia sie komunikat


Podczas wlaczenie udostepniania polaczenia internetowego wystapil blad.

NIe mozna wlaczyc uslugi udostepnianie polaczenia internetowego .
Połączenie prez siec lokalna jest juz skonfigurowane ,
z adresem ip wymaganym do automatycznego adresowania IP.


Macie na to jakis sposob , poniewaz Moja nokia n76 niema wifi .
Avatar użytkownika
Bandzioch
40%
40%
 
Posty: 163
Dołączył(a): 6 października 2007, o 21:12
Lokalizacja: Wieluń
Mod.tel.: 5530xm
FW: 10,0,050
    WindowsXPOpera

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez febi » 18 grudnia 2008, o 09:58

Ja mam nokie 6650fold i zrobiłem wszystko dokładnie z opisem do Symbiana 9.1 i podczas próby uruchomienia przeglądarki pisze mi "połączenie niedostępne". Pomoże ktoś?
febi
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 17 grudnia 2008, o 13:28
Mod.tel.: Nokia 6650fold
FW: S60 v.3
    WindowsXPMSIE7

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez mathijass » 8 stycznia 2009, o 02:23

Witam wszystkich :) Ja mam takie pytanie a jak skonfigurować, żeby działało na viscie?? Proszę o pomoc :D bo nie mogę nigdzie nic znaleźć... :/
mathijass
1%
1%
 
Posty: 9
Dołączył(a): 13 października 2008, o 14:25
    WindowsVistaFirefox

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez ipower » 1 lutego 2009, o 22:16

pytanko:
po co komu net w komórze przez bluetooth skoro do tego potrzebny jest włączony komp ?? może u niektórych komputer dziala 24h(a nie siedzi sie przy nim non stop) wtedy rozumiem,ale w innych przypadkach?? cz yjest jakaś możliwość korzystania z neta przez bt przy WYŁĄCZONYM KOMPIE??(tzn np może być podłączony do zasilania byleby nie był uruchomiony-można wtedy przekazać neta przez bt na komóre??
ipower
40%
40%
 
Posty: 251
Dołączył(a): 29 marca 2008, o 10:30
    WindowsXPFirefox

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez Bo$s » 2 lutego 2009, o 10:22

ipower, nie ma takiej możliwości. Przez WiFi tak, przez BT nie.
Avatar użytkownika
Bo$s
Moderator
Moderator
 
Posty: 7904
Dołączył(a): 23 grudnia 2005, o 11:02
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Mod.tel.: Samsung Galaxy S III
    WindowsXPFirefox

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez dzarek » 2 lutego 2009, o 11:22

ipower, choćby do aktualizacji programów on-line, np. e-xplore raz na jakiś czas wymaga sprawdzenia wersji programu
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    WindowsXPFirefox

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez lidl » 9 lutego 2009, o 17:52

Gdzie w n70 tworzy się nowy punkt dostępu?
lidl
20%
20%
 
Posty: 71
Dołączył(a): 12 maja 2008, o 21:38
Mod.tel.: n70
    WindowsXPOpera

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez lidl » 12 lutego 2009, o 18:19

OK, zrobiłem wszystko jak trzeba w tej intrukcji.

Wlaczam Opere. Wpisuje http://www.wp.pl

Komunikat: Info - Could not locate remote server


Co robić?

EDIT:
Dodam jeszcze, ze gdy probuje sie polaczyc z internetem przez te aplikacje, ktora wlacza sie przytrzymujac klawisz 0, dostaje ten komunikat:

Packet data: packet data not available. Check network services.
Ostatnio edytowano 14 lutego 2009, o 18:33 przez Magik, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie pisz posta pod postem.Używaj opcji edytuj!
lidl
20%
20%
 
Posty: 71
Dołączył(a): 12 maja 2008, o 21:38
Mod.tel.: n70
    WindowsXPOpera

Czy wszystkie e50-1 maja takie same uslugi?

Postprzez kris711 » 25 lutego 2009, o 10:33

Jest wiele opisów konfiguracji usług sieciowych przy int via bt ale okazuje sie ze na moim e50 w orange nie wykrywa usług łacza szeregowego oraz Network acces.
Czy to zależy od symbiana moze firmwaru?

"Usługa Port szeregowy interfejsu Bluetooth nie jest udostępniana przez telefon"
lub
"usługa bluetooth serial port nie jest udostępniana przez nokia e50"

Mam firmware jak tu viewtopic.php?f=31&t=12336

Cytuje bo piszeze post za krótki :zly:

"Nokia E50-1 Soft V 7.36.0.0
Sterowniki Widcomm 5.0.1.1400

Opis ten nie działa dla telefonów opartych na Symbianie 9.2.
-------------------------------------
Konfiguracja komputera
=====================
1.Podłącz modem bluetooth do komputera i włącz bluetooth w telefonie, upewnij się, że twój telefon jest ustawiony jako Publiczny.
2. Kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonie bluetooth w tray'u, wybierz Konfiguracja zaawansowana/Advanced configuration, przejdź do zakładki Usługi lokalne/Local services kliknij na Port szeregowy interfejsu Bluetooth/Bluetooth serial port, potem na Właściwości i zaznacz pola Uruchom automatycznie i Bezpieczne połączenie oraz zapamiętaj numer portu COM, jaki jest tam wpisany.
3. Wejdź w Panel Sterowania/Opcje telefonu i modemu wejdź w zakładkę Modemy, kliknij Dodaj..., zaznacz pole Nie wykrywaj mojego modemu, wybiorę go z listy, naciśnij Dalej>, po lewej stronie zaznacz (Standardowe typy modemów) a po prawej, Kabel komunikacyjny między dwoma komputerami, kliknij Dalej >, zaznacz Wybrane porty i zaznacz port, który zapamiętałeś, kliknij Dalej >. Następnie zaznacz nowoutworzony modem i wciśnij Właściwości, przejdź do zakładki Modem, i zmień maksymalną prędkość portu na 115200.
4. Wejdź w Połączenia Sieciowe->Utwórz nowe połączenie->Utwórz połączenie zaawansowane->Zaakceptuj połączenia przychodzące->Tutaj wybierz modem który zrobiłeś w poprzednim kroku->Nie zezwalaj na połączenia wirtualne->Dalej->Zaznacz połączenie TCP/IP, kliknij właściwości i zaznacz pola Zezwalaj komputerom wywołującym na dostęp do mojej sieci lokalnej, Przypisz automatycznie adresy TCP/IP za pomocą protokołu DHCP, Zezwalaj komputerowi wywołującemu na określenie własnego adresu IP, OK, Dalej> Zakończ. Teraz kliknij Prawym przyciskiem myszy na Połączenia przychodzące i wybierz Właściwości, przejdź do zakładki Użytkownicy i zaznacz pole "Zawsze zezwalaj urządzeniom podłączanym bezpośrednio np. komputerom typu palmtop, na łączenie bez podawania hasła. Wciśnij OK.
5. Jeśli używasz połączeń ADSL, musisz je najpierw udostępnić, jeśli masz połączenie LAN, możesz ominąć ten krok. Kliknij prawym prziciskiem myszy na twoje połączenie, kliknij Właściwości, zakładka Zaawansowane, zaznacz Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera, kliknij Ustawienia i zaznacz usługi z których będziesz korzystał w telefonie. Np. jeśli zaznaczysz Bezpieczny serwer sieci Web (HTTPS) to będziesz mógł wchodzić na np. https://www.pekao24.pl/ , wciśnij OK, potem znowu OK.
6. Wejdź w Start->Uruchom i wpisz regedit, następnie otwórz ścieżkę HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters, teraz zmień wartość IPEnableRouter na 1 i uruchom ponownie komputer.

Konfigurowanie komputera zakończone.
==========================
Konfiguracja telefonu
==========================
-=Uwaga=-
Na wszelki wypadek, możesz zrobić kopię pamięci telefonu wchodząc w Ustawienia->Pamięć->Utw. kopię pam. tel.
1. Zainstaluj aplikację Gnubox, najpierw musisz ją podpisać.
2. Wejdź w Narzędzia->Ustawienia->Połączenie->Punkty dostępu->Opcje->Nowy punkt dostępu->Użyj ust.domyślnych
Nazwa połączenia: Bt
Nośnik danych: Połącz. danych
Numer dostępu: 0000
Nazwa użytkownika: Tu nic nie wpisuj
Żądanie hasła: Nie
Hasło: Tu nic nie wpisuj
Uwierzytelnianie: Normalne
Strona główna: brak
Typ połącz. danych: Analogowy
Maks. szybk. transm: Automatyczna
Teraz wciśnij Opcje->Ust. zaawansowane
Ustawienia IPv4
Adres IP telefonu: Automatyczny
Adres DNS: wpisz tutaj adresy DNS swojego połączenia, aby je sprawdzić, wejdź w Start->Uruchom, wpisz cmd, i w nowo otwartym oknie wpisz ipconfig/all.
Ustawienia IPv6: Tu nic nie zmieniaj
Adres serwera proxy: Brak
Numer portu proxy: 0
Użyj oddzwaniania: Nie
Typ oddzwaniania: Użyj nru serwera
Numer oddzwaniania: Brak
Użyj kompresji PPP: Tak
Użyj skryptu logow.: Tak
Skrypt logowania: Brak
Inicjalizacja modemu: Nieokreślona
Teraz naciśnij 2 razy Wróć.
3. Włącz gnuboxa, wybierz Opcje -> Install -> Set RAS login script, Opcje->Install->auto set modem ID, Opcje->Install->Create records. Teraz wyłącz gnuboxa i włącz go jeszcze raz.
Teraz wybierz Opcje->2box bluetooth->Serial Port i wybierz swój komputer, na pytanie Do you want to require encryption wybierz Tak/Yes.
Teraz wybierz Opcje->Debug->Test comm channel. W czasie testu Widcomm powiadomi Cię o połączeniu telefonu do komputera, bądź pewien, że zezwoliłeś na połączenie. Po teście zamknij gnuboxa, i wejdź do Narzędzia->Men. plik. i zobacz plik w pamięci telefonu o nazwie ctest.txt, jeśli będzie w nim napisane:
123456Error = 0
78 Error = -3
znaczy to, że wszystko jest dobrze skonfigurowane.
Następnie włącz operę albo inną przeglądarkę (może być nawet wbudowana) wybierz pkt dostępu Bt i ciesz się internetem w telefonie za darmo.
Jeśli będziesz chciał wejść w ustawienie połączeń telefonu, włącz gnuboxa i wybierz Opcje->Install->Delete records, ale po zrobieniu tego kroku, będziesz musiał robić wszystko od nowa, żeby mieć internet przez bt."
koniec cytatu :)

gnu box zwraca komunikat prawidłowy ale mrouter nie łączy.

Czy to orange miesza?

Dziękuje za podpowiedzi
Kris
kris711
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 11 lutego 2009, o 20:22
Mod.tel.: e50
FW: s60
    WindowsXPOpera

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez Melonix3 » 11 maja 2009, o 20:07

Witam mam problem ze swoja nokia 7610 :] otuż sprawa polega na tym ze zrobilem wszystko tak jak byc powinno noi co sie dzieje Wszystko chodzi wszystko jest ustawione jak nalezy . włączam Opere wpisuje http://www.onet.pl potem wyswietla mi przez co sie poalczyc to biote na Bt w blue solid zapala mi sie na zielono w telefonie pisze ze trwa łaczenie .. na pc tez jest polaczony .. ale zadna strona nie wyswietla mi sie .. na komurce co robic niech ktos temu zaradzi jak moze

-- 13 maja 2009, o 16:07 --

Jest tutaj ktos wogule ?

-- 13 maja 2009, o 16:09 --

Halo ?? Jest ktos wogule ? mam problem z nikoa 7610 zrobilem wszystko jak trzeba telefon laczy sie z komputerem bleu solid pokazuje sie na zielono chce wejdz na jakas strone ale niestetrty njej nei wyczytuje co dalej ?/
Melonix3
1%
1%
 
Posty: 6
Dołączył(a): 24 kwietnia 2009, o 22:44
    WindowsXPFirefox

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez Concorde » 2 lipca 2009, o 08:16

Witam, zauważyłam że są tu opisy jak skonfigurować internet w telefonie z czego się cieszę, jednak nie napisaliście co zrobić aby skonfigurować neta w wersji 9.2 bo N95-2 właśnie działa na tym systemie, mam nadzieję że napiszecie szybko bo od jakichś 3 dni nie mogę się załapać w tym wszystkim, mam też taką nadzieję że opis będzie krótki i zrozumiały :) jeśli już było takie coś, to przepraszam ale trudno połapać mi się nawet w 8 stronach tematu a co dopiero 27 :D

-- 2 lipca 2009, o 01:18 --

Witam, zauważyłam że są tu opisy jak skonfigurować internet w telefonie z czego się cieszę, jednak nie napisaliście co zrobić aby skonfigurować neta w wersji 9.2 bo N95-2 właśnie działa na tym systemie, mam nadzieję że napiszecie szybko bo od jakichś 3 dni nie mogę się załapać w tym wszystkim, mam też taką nadzieję że opis będzie krótki i zrozumiały :) jeśli już było takie coś, to przepraszam ale trudno połapać mi się nawet w 8 stronach tematu a co dopiero 27 :D
Concorde
40%
40%
 
Posty: 151
Dołączył(a): 24 czerwca 2009, o 12:45
Mod.tel.: N95 8gb
FW: 20.0.16
    WindowsXPFirefox

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez teges82 » 14 lipca 2009, o 22:36

a ja mam takie problem

all dobrze ustawione. w tym pliku na koncu co sie prawdza jest tak samo jak na forum, lecz gdy wlaczam pokazuje mi ze podlaczone jest pod COM17 a mam ustawione na COM27 i za chiny nie wiem gdzie popelnilem blad albo co ;/
teges82
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 14 lipca 2009, o 22:32
    WindowsXPOpera

Re: Dyskusja na temat internetu via BT

Postprzez adam1977 » 24 listopada 2009, o 22:21

witam
a jak jest z e65 da się uruchomić neta przez bt na tym sprzęcie ????
adam1977
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 24 listopada 2009, o 22:17
Mod.tel.: E65
FW: 4.0633
    WindowsXPFirefox

Poprzednia strona

Powrót do Pozostałe S60

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 2 gości