NASZE SERWISY:    ANDROID   LINUX   MAEMO   SYMBIAN   WEBOS




Hosting sponsoruje:



GRIN3 - polskie fonty

Profesjonalne czcionki z polskimi znakami - czcionki.com

OpenMobile on Facebook


 

[S60] Jak połączyć telefon z internetem przez Liveboxa via Wifi?

Wszystko co nie kwalifikuje się do powyższych działów w tej kategorii.

Jak połączyć telefon z internetem przez Liveboxa via Wifi?

Postprzez azi » 22 maja 2009, o 18:35

Jako że wiele osób ma z tym problem na forum, postanowiłem napisać ten krótki tutorial.

Czego potrzebujemy?
- telefonu z WiFi
- modemu Livebox

Zaczynamy:
1. Wyszukaj w swoim telefonie dostępne sieci wifi tak jak zwykle to robisz.
2. Gdy telefon widzi już Twoją sieć, którą "sieje" Livebox nie łącz się z nią!
3. Na modemie livebox, obok wejścia zasilacza, znajduje się mały, czarny guziczek o średnicy ok. 1,5mm. Wciśnij go.
4. Livebox teraz jest otwarty na nowe urządzenia. Widać to po mrygających diodach.
5. W tym momencie połącz się z siecią którą znalazł telefon, jeśli potrzeba, wpisz klucz Wep.
6. Punkt dostępu powinien zostać zapisany. Jeśli nie, dla pewności dodaj go w ustawieniach w swoim telefonie.
7. Śmigaj zadowolony po internecie ;)


Małe FAQ:

P: Za każdym razem muszę wpisywać klucz. Da się to ominąć?
O: Klucz jest potrzebny, gdy łączymy się z wyszukaną siecią tak jakby po raz pierwszy. Jeśli łączymy się z zapisanym punktem dostępu klucz jest już w nim zapisany. Niestety, jeśli połączymy się z zapisanym punktem dostępu, to tylko program który wykorzystuje sieć może z niej korzystać. Np: Połączyliśmy się przez punkt dostępu w Operze Mini. Wchodząc w GaduGadu przy próbie połączenia otrzymamy komunikat "sieć już w użyciu"

P: Telefon nie widzi sieci, co zrobić?
O: Wyłącz i włącz liveboxa. Proste, ale pomaga.

Moje rady:
zalecam w konfiguracji liveboxa (gdzie ją znajdziemy opisane jest w instrukcji obsługi) wyłączyć zabezpieczenia, czyli wymaganie klucza. Lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie programu Network Magic na PC. Program ten zapamiętuje nasze urządzenia (które zaakceptujemy) i tylko im pozwala łączyć się z naszą siecią. Dzięki temu mamy zabezpieczoną sieć a nie musimy przy każdym łączeniu wpisywać klucza w telefonie.

Wojtaz napisał(a):
Moje rady:

wchodzimy tutaj 192.168.1.1 - wpisujemy dane administratora (standardowo hasło i login to admin).
Zakładka Sieć bezprzewodowa upewniamy się, że mamy włączoną opcję:
Usługa sieci bezprzewodowej jest obecnie: Włączona

teraz przechodzimy niżej Konfiguracja sieci bezprzewodowej :
Adres MAC: xx:xx:xx:xx:xx:xx
- ta opcja nie powinna nas interesować
SSID:
- nazwa wyświetlanej nazwy naszej sieci w otoczeniu
Kanał :
- ta opcja nie powinna nas interesować
Tryb:
- ustawiamy 802.11 b+g
Adres MAC: Włącz
- filtrowanie adresów MAC - tylko wpisane tam adresy MAC będą mogły się podłączyć do Liveboxa, wpisujemy więc swój:
(*#mac0wlan# - tak go sprawdzić w telefonie, wpisując ten kod w trybie gotowości)
Zabezpieczenia:
- dla bezpieczeństwa sieci (żeby nikt nam neta nie podkradał :D) ustawimy : WPA i niżej klikamy Konfiguracja WPA:
hasło - hasło do sieci
szyfrowanie - TKIP
3. Na modemie livebox, obok wejścia zasilacza, znajduje się mały, czarny guziczek o średnicy ok. 1,5mm. Wciśnij go.

przycisk REG. Swoją drogą - gdy miałem pierwszego Liveboxa, to musiałem za pierwszym razem wcisnąć i się podłączyło, w kolejnych dwóch Liveboxach nic nie naciskałem :hyhy:




W temacie możecie spokojnie zadawać pytania, jeśli będę znał odpowiedź, na pewno pomogę. Jesli nie ja, na pewno pomogą inni userzy forum.
Ostatnio edytowano 23 maja 2009, o 22:00 przez azi, łącznie edytowano 2 razy
Moje żółte 1000ccm szczęścia - GSX-R 1000 K7

More than a football club, a global brand. There is only one United!
Avatar użytkownika
azi
70%
70%
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2 lipca 2007, o 21:40
Lokalizacja: Bolesławiec/Zielona Góra
Mod.tel.: iPhone 6
FW: iOS
    MacOSXSafari

Re: Jak połączyć telefon z internetem przez Liveboxa via Wifi?

Postprzez dzarek » 26 maja 2009, o 11:47

Moje rady:
zalecam w konfiguracji liveboxa (gdzie ją znajdziemy opisane jest w instrukcji obsługi) wyłączyć zabezpieczenia, czyli wymaganie klucza. Lepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie programu Network Magic na PC. Program ten zapamiętuje nasze urządzenia (które zaakceptujemy) i tylko im pozwala łączyć się z naszą siecią. Dzięki temu mamy zabezpieczoną sieć a nie musimy przy każdym łączeniu wpisywać klucza w telefonie.

nie zgodzę się.
włączać co się da najlepszego, nie wiem jak jest w liveboxie ale standard teraz to WPA2/PSK
U mnie raz zapisany klucz w telefonie jest pamiętany, no chyba że usune fizycznie punkt dostępowy...
program Network Magic dodaje adresy MAC do ustawień routera, zabezpieczenie dobra, ale gdy łączymy ze sobą 2 routery, inaczej, tak samo jak WPA do złamania w kilka sekund,

Niestety, jeśli połączymy się z zapisanym punktem dostępu, to tylko program który wykorzystuje sieć może z niej korzystać. Np: Połączyliśmy się przez punkt dostępu w Operze Mini. Wchodząc w GaduGadu przy próbie połączenia otrzymamy komunikat "sieć już w użyciu"

no co ty :?: wiedziałem że livebox to szmelc ale że aż taki.
dość często zdarza mi się konfigurować routery i takich jaj jeszcze nie widziałem... (liveboxa się nawet nie tykam - z zasady)

Moje rady:

Masz wybór, kup jakikolwiek inny router :!:

-- 26 maja 2009 11:52 --

Kanał :

- ta opcja nie powinna nas interesować

wręcz przeciwnie. warto przeskanować sobie wcześniej sieć i wybrać kanał który nie jest używany przez inne sieci w naszym otoczeniu. warto też wybierać kanały w "środku stawki" - 5,6,7,8
Pozdrawiam;
dzarek

Jak mówi stare chińskie przysłowie: "Gdy nie wiesz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie..."
Avatar użytkownika
dzarek
Administrator
Administrator
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 7 listopada 2005, o 00:29
Lokalizacja: Kraków
Mod.tel.: motoG
FW: 5.0.2
    WindowsXPFirefox

Re: Jak połączyć telefon z internetem przez Liveboxa via Wifi?

Postprzez pk384 » 27 września 2009, o 00:24

jak ominąć te zabezpieczenia kodem w sieci WiFi?
Avatar użytkownika
pk384
1%
1%
 
Posty: 1
Dołączył(a): 27 września 2009, o 00:22
    WindowsOpera

Re: Jak połączyć telefon z internetem przez Liveboxa via Wifi?

Postprzez azi » 27 września 2009, o 11:32

pk384, w konfiguracji Liveboxa masz zabezpieczenia, tam można je wyłączyć.
Moje żółte 1000ccm szczęścia - GSX-R 1000 K7

More than a football club, a global brand. There is only one United!
Avatar użytkownika
azi
70%
70%
 
Posty: 792
Dołączył(a): 2 lipca 2007, o 21:40
Lokalizacja: Bolesławiec/Zielona Góra
Mod.tel.: iPhone 6
FW: iOS
    WindowsFirefox

Re: Jak połączyć telefon z internetem przez Liveboxa via Wifi?

Postprzez Krzywy » 27 września 2009, o 14:41

ja nie wiem, u mnie konfiguracja LB z e75 wyglada tak:

wchodze na 192.168.1.1 i dolaczam adres mac do listy przepuszczanych
wchodze w konfigurator wlan
lacze sie, wchodze na obojetnie jaka stronke, pkt dostepu zostaje zapisany.
moge laczyc sie z mailem, gg, opera, wbudowana przegladarka i google maps w tym samym momencie, nie ma opcji ze 'siec zajeta' :)
Avatar użytkownika
Krzywy
30%
30%
 
Posty: 125
Dołączył(a): 6 lipca 2009, o 22:59
    WindowsXPFirefox

Re: Jak połączyć telefon z internetem przez Liveboxa via Wifi?

Postprzez ufoman » 20 czerwca 2010, o 13:46

Krzywy ma rację, wszystko działa bez problemu. Dla własnej wygody i bezpieczeństwa warto zmienić nazwę sieci, oraz typ ustawień na WPA, co pozwoli nam na ustawienie krótszego i łatwiejszego do wpisania hasła ;)
Avatar użytkownika
ufoman
20%
20%
 
Posty: 63
Dołączył(a): 2 stycznia 2007, o 16:32
Lokalizacja: Firlej/Łódź
Mod.tel.: 5530XM blue
FW: 32.0.007
    WindowsSafari

Re: Jak połączyć telefon z internetem przez Liveboxa via Wifi?

Postprzez Skywalker_luk » 22 czerwca 2010, o 23:48

nie obędzie się bez wciśnięcia guziczka? :P
bo chce się połączyć do wi fi sąsiada
Skywalker_luk
20%
20%
 
Posty: 59
Dołączył(a): 29 grudnia 2008, o 12:47
Mod.tel.: Samsung i8510
    WindowsVistaFirefox


Powrót do Pozostałe S60

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość